ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα τα οποία κυκλοφορούν εντός της Ελληνικής αγοράς, οφείλουν να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, χωρίς να απαγορεύεται η πολύγλωσση επισήμανσή τους.
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται σε μια ετικέτα τροφίμου, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, είναι:
- H ονομασία του τροφίμου.
- O κατάλογος των συστατικών.
- Κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που απαριθμείται στο παράρτημα II ή προέρχεται από ουσία ή προϊόν που απαριθμείται στο παράρτημα II και το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.
- Η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών (QUID).
- Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου.
- Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης (“ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή «ανάλωση έως»).
- Οι τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης.
- Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων.
- Η χώρα καταγωγής ή τόπο προέλευσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και ανάλογα με την ειδική νομοθεσία που διέπει διάφορες κατηγορίες τροφίμων.
- Οι οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου.
- Για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου.
- Η διατροφική δήλωση.
Επιπλέον των ανωτέρω ενδείξεων, επί της ετικέτας των τροφίμων είναι υποχρεωτική και η αναγραφή του αριθμού παρτίδας, όπου «παρτίδα» νοείται το σύνολο των μονάδων πώλησης ενός τροφίμου που παράγεται, παρασκευάζεται ή συσκευάζεται σε συνθήκες ουσιαστικά πανομοιότυπες.
Η διατροφική δήλωση περιλαμβάνει την αναγραφή δεικτών όπως:
- Της ενεργειακής αξίας, της ποσότητας των λιπαρών, κορεσμένων, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών & αλατιού.
Μπορούμε λοιπόν να αντλήσουμε πολλές χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή διαβάζοντας τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ των τροφίμων.
- Τα αλλεργιογόνα.
- Τα πρόσθετα, συντηρητικά, τα γνωστά μας «Ε».
- Τον κωδικό έγκρισης στα ζωικά: ένα άγνωστο αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο που μαρτυρά κάποιες σημαντικές πληροφορίες.
Για παράδειγμα: εάν το παιδί μου επιμένει να του πάρω «σνίτσελ» ας φροντίσω να του πάρω το λιγότερο φορτωμένο με πρόσθετα! Πώς; Θα αναφέρω μόνο μία πολύτιμη συμβουλή – γνώση:
Εάν είναι από εγκατάσταση
- Mε κωδικό Α σημαίνει ότι είναι «παρασκεύασμα κρέατος».
- Mε κωδικό ΙΜΡ σημαίνει ότι είναι «προϊόν με βάση το κρέας», αυτό που λέμε: αλλαντικά.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1333/2008 που αφορά τα ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, η 2η κατηγορία επιτρέπεται να περιέχει πολλαπλάσια διαφορετικά πρόσθετα σε σχέση με τα προϊόντα της 1ης κατηγορίας!