Τα οφέλη από τα κόκκινα φύλλα μαρουλιού

Τα κόκκινα φυλλώδη μαρούλια είναι μια ομάδα φυλλωδών λαχανικών της οικογένειας Daisy. Είναι μικρό έως μεσαίο σε μέγεθος και αναπτύσσεται σε επίμηκες σχήμα. Οι άκρες των φύλλων είναι σκούρο μπορντό έως κόκκινο. Το κόκκινο μαρούλι είναι τραγανό και ήπια γλυκιά στη γεύση. Μερικές φορές έχουν πικρή γεύση όταν ωριμάζουν τα φύλλα.

Τα κόκκινα φυλλώδη μαρούλια προσθέτουν επιπλέον τραγανή γεύση σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, γαρνίρισμα, κρέας, περιτυλίγματα και σάντουιτς. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Τρία φλιτζάνια (85 γραμμάρια) τεμαχισμένα φύλλα παρέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 11
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0,2 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Βιταμίνη Κ: 149% της Διατροφικής Τιμής Αναφοράς (ΔΤΑ)*
  • Βιταμίνη Α: 127% της ΔΤΑ
  • Μαγνήσιο: 3% του ΔΤΑ
  • Μαγγάνιο: 9% του ΔΤΑ
  • Φολικό οξύ: 8% της ΔΤΑ
  • Σίδηρος: 6% του ΔΤΑ
  • Βιταμίνη C: 5% της ΔΤΑ
  • Κάλιο: 5% του ΔΤΑ
  • Βιταμίνη Β6: 4% της ΔΤΑ
  • Θειαμίνη: 4% του ΔΤΑ
  • Ριβοφλαβίνη: 4% του ΔΤΑ

(* οι ΔΤΑ δεν αποτελούν στόχους για θρεπτικά συστατικά ή συστάσεις για μεμονωμένα άτομα, αλλά προορίζονται για διατροφολόγους και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας).

Οφέλη για την υγεία

Το κόκκινο μαρούλι είναι μια απίστευτη πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, καθιστώντας το ένα καλό προϊόν διατροφής για απώλεια βάρους και είναι πολύ ενυδατικό.
  2. Είναι ένα ισχυρό πακέτο αντιοξειδωτικών, όπως η βήτα καροτίνη, οι ανθοκυανίνες και η βιταμίνη C, που μας προστατεύουν από διάφορες ελεύθερες ρίζες.
  3. Η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, η οποία βοηθά στη βελτίωση της όρασης και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία
  4. Οι ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για την κοκκινωπή-μοβ απόχρωση του μαρουλιού), μια ομάδα φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονωδών παραγόντων και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, βελτιώνοντας έτσι την υγεία της καρδιάς.
  5. Όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
  6. Το κόκκινο μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βελτιώνει την όρασή μας, την υγεία των ματιών και τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία διαφόρων ζωτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς.
  7. Περιέχει επαρκή ποσότητα μετάλλων καλίου και μαγνησίου. Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, διατηρούν έναν υγιή καρδιακό παλμό και χαλαρώνουν τους μυς της καρδιάς.
  8. Επίσης έχει άφθονη βιταμίνη Κ, ένα κρίσιμο συστατικό των μηχανισμών πήξης του αίματος. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των οστών.
  9. Περιέχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, σύμπλεγμα βιταμινών Β και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, τον σχηματισμό αίματος και διάφορους νευρικούς μηχανισμούς.

Αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό μαρούλι, είναι μια γευστική προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε τραγανά φύλλα στη σαλάτα ή το σάντουιτς σας και ενισχύστε το σύστημά σας με ισχυρά θρεπτικά συστατικά.

Για να δείτε την πηγή αυτού του άρθρου: Πατήστε εδώ

Τελευταία τροποποίηση: Thursday, 16 June 2022, 11:01 AM